ÜÇ BOYUTLU HARİTALAMA İLE ABLASYON

KONU: ÜÇ BOYUTLU HARİTALAMA İLE ABLASYON

Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nedir?

Ablasyon tedavisi ritim bozukluklarının tedavisinde yıllardır kullanılan etkinliği kanıtlanmış girişimsel bir tedavi yöntemidir. Son dönemlerde kullanılmaya başlanan üç boyutlu haritalama yöntemi kullanılarak tanı ve tedavinin kesinliği üst düzeye getirilmektedir.

Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nasıl yapılır ?

Üç boyutlu haritalama; özellikli yazılım ve buna uyumlu olarak özel çipli kataterler kullanılarak kalbin içerisi haritalandırılır. 3-D haritalama ile kalbin elektroanatomik özel haritaları çıkarılır. Bu haritalar 1-3 mm arasındaki dokuların yapısını ve ileti özelliklerini net bir şekilde gösterebileceği gibi kalbin içindeki konumlarını net bir şekilde haritalandırabilir.

Üç boyutlu haritalama ile yapılan ablasyonun avantajları nelerdir?

• Üç boyutlu haritalama ile ablasyon özellikle kompleks çözümü zor aritmilerin tedavisini mümkün kılar.
  • Hasta ve hekimin aldığı radyasyonu azaltır.
  • İşlem başarısını arttırır.
  • Komplikasyon ihtimalini azaltır.
  • Hastalığın tekrarlama ihtimalini azaltır.
  • 3-D haritalama ile kalbin anatomisi ve ritim bozukluğuna neden olan odakların görüntülenmesi, hızlı kısa süreli ve doğru bir şekilde olmasını sağlar.

Üç boyutlu haritalama ile ablasyon nerelerde yapılabilir?

Üç boyutlu haritalama ile ablasyon özellikli merkezler ve deneyimli operatörler tarafından yapılabilen kompleks bir prosedürdür. Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları merkezi gelişmiş teknolojik alt yapısı ile üç boyutlu haritalama teknolojisini standart bir prosedür olarak uygulayabilecek deneyime sahiptir. Operatörlerimizden Prof. Dr Emin Evren ÖZCAN ayrıca üç boyutlu haritalama gerektiren ablasyonlar için yurt içi ve yurt dışı merkezlere eğitim vermektedir.

Hangi ritim bozuklukları Üç boyutlu haritalama ile ablasyon gerektirir?

• Atriyal Fibrilasyon
  • Ventriküler Fibrilasyon
  • Ventriküler Taşikardi
  • Ventriküler Taşikardi Fırtınası
  • Tipik ve atipik Atriyal Flutter
  • Kompleks supraventriküler taşikardi vakaları ( Wolf-Parkinson White, Mahaim type aksesuar yolu vb)
  • Brugada sendromu
  • Aritmojenik sağ ventrikül displazisi

Üç boyutlu haritalama ile ablasyon taburculuk süreme etki eder mi?

Üç boyutlu haritalamanın taburculuk süresine etkisi bulunmamaktadır. Konvasiyonel(Normal) ablasyon hastalarındaki gibi 1 gün sonra taburculuk uygulanır.