Ablasyon kalpteki ritim bozukluklarının tespitinin yapılmasından sonra kalp içerisinde ritim bozukluğuna sahip olabilecek odakların yok edilmesidir. Dondurma (Kriyoablasyon) veya yakma (Radyofrekans ablasyon) yöntemi ritim bozukluğunun türüne göre tercih edilmektedir.
Ablasyon tedavisinin süresi hastanın sahip olduğu ritim bozukluğunun tipine göre değişmektedir. Ablasyon süresi yarım saat sürebileceği gibi 4 saatten uzunda sürebilir.
Ablasyon işlemi çoğunlukla lokal(bölgesel) anestezi kullanılarak yapılan bir işlemdir. Fakat hastanın durumuna ve uygulanacak işleme göre operatör en uygun yönteme karar verir.
Ablasyon çoğu ameliyat prosedürlerine göre ağrısız bir işlemdir. Çoğunlukla lokal anestezi uygulanarak yapılır. Ağrı olması beklenen durumlarda ise hastaya bilgi verilir ve buna yönelik ağrı kesiciler uygulanır.
Yapılan güncel çalışmalarda iki tedavi yönteminin de birbirine üstünlüğü gösterilememiştir. Yöntem tercihinde en önemli nokta hastaların klinik özellikleridir. Bu konuda uygun tedavi seçimini hekimlerimiz hasta özelinde yapmaktadır.
Katater Ablasyon sonrası ortalama 1(bir) gün hastane de kalınması yeterli olup, damardan girişim yapılan yerin iyileşmesi beklenir. Ablasyon prosedürü sonrası 1-2 gün içerisinde hastalarımız normal hayatına dönmektedir.
Ablasyon işlemi çoğunlukla sağ kasık toplardamarından (femoral ven) gerçekleştirilen bir işlemdir. İşlemden sonraki bir hafta-10 gün süresince hastalarımızın ağırlık kaldırmamaları ve işlem yapılan bacağa ağırlık uygulamamasını istemekteyiz. Bu süreçte dinlenme ve egzersizden kaçınma önerilmektedir.
Ablasyon işleminden çıkıldığından kasık bölgesindeki pansuman yaklaşık 1 gün durmaktadır. İşlemden bir gün sonra duş alınmasında sakınca yoktur.
Ablasyon tedavisi; çoğu ritim bozukluğu için başarısı yüksek bir yöntemdir. Ritim bozukluğunun türüne göre yüzdesel ifade ile %70-99 arasında değişmektedir. Hastaların ritim bozukluklarının tipine ve bu ritim bozukluğunun kalplerinde bıraktığı bozukluklara göre başarı şansı değişmektedir. Ritim bozukluğunuz için yapılacak işlem öncesi hekiminiz tarafından yapılan tetkikler ve incelemelerden sonra bu konuda bilgi alabilirsiniz.
Başarılı geçen ablasyon tedavisi sonrasında; ritim bozukluğunun tekrarlama ihtimali ritim bozukluğunuzun türüne göre değişmektedir. Bu durumu en çok etkileyen faktörlerin başında hastaların ek hastalıkları ve yaşam tarzına bağlı faktörler (sigara alkol kullanımı gibi) yer almaktadır.
Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları Merkezi, çoğunlukla İzmir- Ege bölgesi olmak üzere tüm Türkiye’den hastaların tedavi edildiği Türkiye’nin en yoğun aritmi hastasının kabulünün yapıldığı merkezlerdendir.2022 yılı itibari ile Avrupa Ritim Cemiyeti (EHRA) tarafından akredite Elektrofizyoloji eğitim merkezi olmuştur. Gelişmiş teknolojisi, deneyimli ve güler yüzlü ekibi ile 7/24 hizmet sunmaktadır.