Kalp pili(Pacemaker) ; kalbin kendi uyasının yetersiz olduğu ritim bozukluklarında kullanılır. Elektriksel uyarılar ile gerektiği anlarda kalbin işlevini yerine getirmesini sağlar
Kalp pili takılması her cerrahi işlem gibi çeşitli komplikasyon riskleri mevcuttur. Fakat bu konuda deneyimli hekimler tarafından uygulanması durumunda risk seviyesi minimuma inmektedir.
Günümüzde birçok markanın MR uyumlu kalp pili mevcut olup ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Dokuz Eylül Üniversitesi Kalp Ritim Bozuklukları Merkezinde profesyonel ekip tarafından bu tedavi uygulanmaktadır.
Sıklıkla sorulan bir soru olup SGK geri ödeme kapsamında olan bu tedavi ile ilgili ayrıntılı bilgiyi hekiminizden alabilirsiniz.
Elektrik ve mıknatıs kullanan ekipmanlar etrafında oluşan enerji alanları implante edilmiş kalp cihazınızın normal çalışmasını etkileyebilir. Elektrikli öğeler etrafında oluşan elektromanyetik enerji alanlarının çoğu küçük ve zayıftır ve kalp cihazınızı etkilemez, ancak yeni nesil akıllı telefonlar (iphone 12 ve üstü modeller) güçlü bir enerji alanına sahip elektrikli öğeler cihazınızın sağladığı tedaviyi etkileyebilir. Cep telefonu kullanırken cep telefonunuzun kalp pilinizden en az 15 cm uzakta tutulması önerilmektedir. Ayrıntılı bilgiyi hekiminizden edinebilirsiniz.
Uzun süreli seyahat klinik durumunuz ile ilişkilidir. Özellikle yurt dışı uzun süreli seyahatlerinizde (tatil, umre, hac gibi) pil ölçümüne ihtiyaç duymanız halinde hekiminiz veya ilgili firma tarafından izlenilecek yollar ile ilgili bilgi alabilirsiniz.
Kalp pili işlemi sonrasındaki bakımda en az pilin takılması kadar önem arz eden bir süreçtir. Pilin vücut ile tam olarak bütünleşmesi ve kabloların kalbe tamamen tutunması 3 ay kadar sürebilmektedir.
İşlem sonrası cilt üstünde dikiş veya teller hastaların yara durumuna göre 1 hafta-10 gün sonra alınmaktadır.
İşlem yapılan kol baş seviyesinden yükseğe kaldırılmamalıdır( 90 dereceden daha fazla açıdan yukarıya)
İşlem yapılan omuz-kol bölgesi ile ağırlık kaldırma, yataktan destek alma, şınav çekme gibi, kablolarının yerini etkileyecek omuz hareketleri
Kalp pili bölgesinde takıldıktan sonra ilk 3-4 gün hafif düzeyde ağrı ,morarma olması normaldir. Fakat ciddi ağrı akıntı, kanama, yara yerinde açıklık, yeni başlayan ateş olması durumunda hekiminize başvurmanız önem arz etmektedir.
Kalp pili olanlarda maluliyet oranı altta yatan kalp hastalığı ile ilişkilidir. Bu oranın belirlenmesi için hastanemiz bünyesindeki sağlık kuruluna başvuru yapılması gerekmektedir.
Kalp pilinin olması ameliyat konusunda herhangi bir engel oluşturmamaktadır. Ameliyatın türüne kullanılacak ekipmana göre pil ile ilgili ayarlama gerekiyorsa yapılması gerekebilir, antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bununla ilgili en doğru bilgiyi klinik durumunuza göre hekiminiz verecektir.
Kalıcı kalp pili bulunan kişilerde diş çekimi veya dolgu gibi diş işlemleri yapılabilir. Endokardit (kalp içi dokuların veya cihazların enfeksiyonu) riskinizin belirlenmesi için doktorunuzla görüşebilirsiniz.
Kalp pili olan birçok kişi, kalp pili veya ICD takıldıktan sonra egzersize veya yorucu aktiviteye geri dönme konusunda endişelidir. Ancak iyileştikten (ameliyattan en az 12 hafta sonra) ve enerji seviyeleriniz normale döndürdükten sonra egzersiz yapmanız kalp sağlığınız için eskisi kadar önemlidir.
Modern kalp pilleri, kalp atış hızınızı güvenli bir şekilde ayarlamak için tasarlanmıştır ve egzersize göre ayarlanabilmektedir. Kalp pili implantasyonunuzdan önce aktif olsanız bile, vücudunuz iyileşene ve yönetilen kalp atışlarınıza uyum sağlayana kadar fiziksel yeteneğinizde azalma olabilir.
Düzenli egzersiz yapmak, dayanıklılığınızı artırmanın ve eski fitness seviyenize geri dönmenin en iyi yoludur. Kalp pili sizi çoğu egzersiz türünün yapılmasını sınırlamaz ancak temas sporlarından kaçınmalısınız. Çarpışmak veya düşmek kalp pilinizi yerinden oynatabilir veya kalbinizdeki kabloları değiştirebilir.
Yürüme, koşma veya bisiklete binme gibi ritmik aktiviteler çok daha güvenlidir. Ama en önemlisi, kalp pilinizden önce alıştığınız aynı seviyelerde egzersiz yapmayı beklemeyin. Yapmanız gereken uygun güvenlik önlemlerini almak, vücudunuzu dinlemek ve sizin için doğru olan antrenmanları yapmaktır.
Egzersiz sırasında baş dönmesi, göğüs ağrısı veya yorgunluk hissederseniz, derhal egzersiz yapmayı bırakın ve doktorunuzla görüşün.
Kalp pilleri hastanın pile olan ihtiyacı ve pilin batarya kapasitesine göre ömürleri değişmektedir. Çoğunlukla 5-10 yıl arasında değişmektedir. Pil kontrollerinde pilin batarya durumu hakkında bilgi verilmektedir. Pil kontrollerini düzenli yapmak büyük önem arz etmektedir.
Kalp pilinin bitmesi durumuna end of life( EOL) kalp pilinin bitmeye yaklaşmasına ise Elective Replecement İndicator(ERI) uyarıları görülmektedir. ERI uyarısı vermesi durumunda kalp pilinin sadece bataryasının 1-3 ay içerisinde değişmesi gerekmektedir. Kabloların (Elektrotların) değiştirilmesi gerekmez.
Kalıcı kalp pili bataryanızda doktorunuz tarafından belirlenen ERI veya EOL (acil olmayan değişim önerisi) uyarıları mevcutsa bataryanızın değiştirilmesi gerekmektedir. Minör cerrahi müdahale gerektiren kalp pili değişimi lokal anestezi altında eski pacemaker bataryası çıkarılarak yenisi ile değiştirilmektedir. Hastanede kısa süreli yatış gerektirmektedir.
Tek odacıklı ve iki odacıklı kalp pillerinin kalbi güçlendirme özelliği bulunmamaktadır. Kalp yetmezliği durumunda üç odacıklı kalp pili olan Kardiyak Resenkronizasyon Tedavisi (CRT-KRT) tipi pillerin uygun hastalarda kalp güçlendirici etkisi olabilmektedir.