Ani kardiyak ölüm (AKÖ), kalp fonksiyonu kaybından (ani kalp durması) kaynaklanan ani, beklenmedik bir ölümdür. Ani kalp ölümü, tüm kalp hastalığı ölümlerinin yarısından sorumludur. Ani kalp ölümü en sık 30’lu yaşların ortası ile 40’lı yaşların ortası arasındaki yetişkinlerde görülür ve erkekleri kadınlardan iki kat daha fazla etkiler. Ani kalp durması kalp krizi değildir. Kalbe giden elektrik sistemi arızalandığından ve aniden çok düzensiz hale geldiğinden ani kalp durması meydana gelir. Kalp tehlikeli derecede hızlı atar ve karıncıklar (ventriküller) titreyebilir (ventriküler fibrilasyon) ve vücuda kan iletilmez. İlk birkaç dakika içinde en büyük endişe, beyne giden kan akışının o kadar büyük ölçüde azalacağıdır ki kişi bilincini kaybeder. Acil tedaviye hemen başlanmazsa ölüm gelir. Acil tedavi, kardiyopulmoner resüsitasyon (kalp masajı) ve defibrilasyonu (elektro şok tedavisi) içerir. Kalp masajı, akciğerlerde yeterli oksijeni tutar ve göğse elektrik şokuyla (defibrilasyon) normal kalp ritmi geri gelene kadar beyne ulaştırır.
Ani kalp ölümlerinin çoğu, aritmi adı verilen anormal kalp ritimlerinden kaynaklanır. Hayatı tehdit eden en yaygın aritmi, ventriküllerden (kalbin alt odacıklarından) gelen uyarıların düzensiz, düzensiz bir şekilde ateşlenmesi olan ventriküler fibrilasyondur. Bu meydana geldiğinde, kalp kan pompalayamaz ve tedavi edilmezse dakikalar içinde ölüm meydana gelir.
Bir kişinin ani kalp durması ve ani kalp ölümü riskini artırabilecek birçok faktör vardır.
Önde gelen risk faktörü şunları içerir:
Acil müdahale derhal gerçekleştirilen hastalarda ani kalp durması tedavi edilebilir ve geri döndürülebilirdir. Ani kalp durmasından sonraki ilk dakikalar içinde tedaviye başlanırsa hayatta kalma oranı yüzde 90’a kadar çıkabilir. Ani kardiyak ölümün önlenebilirdir. Doktorunuzla düzenli takip randevuları almak, belirli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, ilaçları reçete edildiği şekilde almak ve girişimsel prosedürler veya ameliyat (önerildiği şekilde) yaptırmak riskinizi azaltmanın yollarıdır. Doktorunuz size ne sıklıkta takip ziyaretleri yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Gelecekteki ani kalp durması ataklarını önlemek için, doktorunuz kardiyak olaya neyin neden olduğunu belirlemek için tanısal testler yapmak isteyecektir. Testler arasında elektrokardiyogram (EKG), ejeksiyon fraksiyonu, ambulatuvar izleme, ekokardiyogram, kalp kateterizasyonu ve elektrofizyolojik çalışma testleri yer alabilir.
Bu yaşam tarzı değişiklikleri şunları içerir:
Sorularınız varsa veya bu değişiklikleri nasıl yapacağınızdan emin değilseniz doktorunuzla konuşabilirsiniz.
Ani kalp durması riskini azaltmaya yardımcı olmak için doktorlar, kalp krizi geçiren veya kalp yetmezliği veya aritmileri olan hastalara ilaç yazabilirler. Bu ilaçlar arasında anjiyotensin dönüştürücü enzim (ACE) inhibitörleri, beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve diğer antiaritmikler bulunabilir. Yüksek kolesterol ve koroner arter hastalığı olan hastalar için statin ilaçları reçete edilebilirler.
AKÖ için büyük risk taşıyan hastalar için önleyici tedavi olarak bir ICD takılabilir. ICD, aritmileri düzeltmek için tasarlanmış, kalp piline benzer küçük bir makinedir. ICD, kalp ritmini sürekli olarak izler. Çok hızlı, anormal bir kalp ritmi algıladığında, kalbin tekrar normal bir ritimde atmasını sağlamak için kalp kasına enerji (küçük ama güçlü bir şok) verir. ICD, ani kalp durmasından kurtulmuş ve kalp ritimlerinin sürekli izlenmesine ihtiyaç duyan hastalarda kullanılmaktadır.
Şok cihazı Kalp pilinin yapabildiklerinin üzerine ölümcül aritmi gelişmesi durumunda şoklama(kardiyoversiyon) uygulayarak, hayat kurtarıcı olabilir.Şok cihazı özelliklikli kalp pilleri genellikle normal kalp pillerinden daha büyük ve içinde ekstra şok kondansatörü olan cihazlardır. Hangi cihazın hangi hastaya gerekeceği güncel klavuzlar rehberliğinde hekiminiz tarafından değerlendirilir.