Elektrofizyolojik Çalışma ( EPS – EFÇ )


KONU : ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA

 

Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ-EPS) nedir?

       Elektrofizyolojik çalışma, girişimsel bir tanı yöntemidir ve kalbin elektriksel ileti sisteminin değerlendirilmesi için uygulanır. Anjiyo benzeri bir yöntemle kasıktan toplardamarlar içerisine yerleştirilen ince kılıflar kullanılarak, radyasyon altında, kalp içerisine kateter adı verilen kablolar yerleştirilir ve ileti sistemi değerlendirilir.

Elektrofizyolojik Çalışma (EFÇ-EPS) Kimlere yapılır?

       Elektrofizyolojik çalışma, aritmi için ayırıcı tanı ve tedavi imkânı sunan bir yöntemdir. Nedeni bilinmeyen bayılmaları ve kalbin ileti sisteminin çalışmasını değerlendirmek içinde yapılabilir. Kalpteki ritim bozukluklarını teşhis etmek için ilk tercih edilen yöntemler EKG ve EKG Holter’dir. Kesin tanı için EFÇ uygulanmaktadır.

Elektrofizyolojik Çalışma işlemi nasıl yapılır?

      Anjiyografi işlemine benzer şekilde kapalı metot ile yapılır. Sağ kasık toplardamarından girişim yapılır. Lokal anestezi yani sadece girişim bölgesi uyuşturulur. İşlem esnasında hastalar genellikle uyutulmaz ve bilinçleri açıktır. Ağrılı durumlar için damar yolundan etkili ağrı kesiciler kullanılmaktadır. Elektrofizyolojik çalışma sırasında kalbin içinden elektriksel uyarılar verilir. Hastaların ritim bozuklukları oluşturulmaya çalışılır. Hastalar bu sırada çarpıntı hissedebilirler. Tanısal amaçlı bu işlem yaklaşık 30 dakika kadar sürer. Ritim bozukluğunun kesin tanısı için en önemli tanı yöntemidir. Ritim bozukluğunun kaynaklandığı kısa devrelerin veya odakların yeri net bir şekilde belirlenir.

Elektrofizyolojik Çalışmanın Olası riskleri nelerdir?

      Elektrofizyolojik çalışma girişimsel bir işlemdir. Bu nedenle her girişimsel işlem gibi çeşitli riskleri bulunmaktadır. Bu riskler genellikle deneyimli ellerde %1’in altındadır. Bu riskler; kendi kalp ileti sisteminin zarar görmesi çarpıntı, felç, kasık bölgesinde kanama, göğüs ağrısı, kalp krizidir. Bu durumlar genellikle önemli sorun oluşturmazlar ve çoğu zaman kendiliğinden düzelir. Bu riskleri değerlendirirken elektrofizyolojik çalışma ile elde edilen verilerin başka bir tanı yöntemi ile sağlanamadığını, ablasyonun kalıcı bir tedavi yöntemi olduğunu akılda tutmak gerekir.


Font Boyutunu Değiştir
Kontrast